
Liście laurowe nie tylko dopełniają smak wielu potraw, ale również cenione są w medycynie naturalnej, gdyż zawierają witaminy z grupy B, witaminę C oraz minerały: wapń, żelazo, mangan, potas, selen, miedź, cynk i magnez. Znane są głównie dzięki wpływowi, jaki mają na prawidłową pracę nerek i całego układu trawiennego. W ziołolecznictwie liście laurowe stosowane są w postaci naparu lub olejku eterycznego.
Liść laurowy:
• oczyszcza organizm z toksyn;
• przyspiesza metabolizm;
• wzmacnia wątrobę
• niweluje trądzik oraz łupież;
• stymuluje porost włosów;
• reguluje poziom cukru we krwi;
• zmniejsza ilość „złego” cholesterolu;
• pomaga walczyć z bezsennością.
Sposób użycia:
Pięć - sześć liści laurowych rozdrobnij i zalej 1,5 szklanki wrzącej wody (można gotować przez ok. 5 minut). Całość przelej do termosu i pozostaw na około parę godzin, przecedź. Napar można używać zewnętrznie - do kompresów w bólach, artretyzmie i wewnętrznie - pić jako herbatę oczyszczającą organizm, w tym stawy i kości.
Popijać drobnymi łykami co ok. 30 minut przez 12 godzin i kontynuować przez kolejne dwa dni. Kuracji nie powinno się przedłużać. Istotne jest, aby napar przyjmować w małych porcjach rozłożonych w czasie.