Ocet jabłkowy od wieków używany jest zarówno w kuchni, jak i medycynie, w której popularność zdobył, dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów, witamin z grupy B, witaminy C oraz wielu mikro- i makroelementów niezbędnych do właściwego funkcjonowania ludzkiego organizmu. W połączeniu z miodem, który również jest bogatym źródłem składników odżywczych, stanowi prawdziwą bombę witaminową.
Napój z octu jabłkowego i miodu jest popularny wśród osób na diecie – nie dość, że zaspokaja ochotę na słodkie, to przy okazji zmniejsza ilość wchłanianego tłuszczu z pokarmu oraz przyśpiesza metabolizm. Często spożywany jest również w przypadku wystąpienia problemów ze snem, ponieważ zarówno miód, jak i ocet jabłkowy pobudzają wydzielanie melatoniny i serotoniny, dwóch hormonów regulujących sen.
Ocet jabłkowy – korzyści:
• wzmacnia odporność;
• poprawia nastrój i dodaje energii;
• łagodzi bóle stawów;
• reguluje ciśnienie;
• obniża poziom cholesterolu we krwi;
• wspomaga trawienie;
• działa antybakteryjnie i antyseptycznie;
• pomaga w odchudzaniu;
• poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci;
• wypity przed snem pomaga się zrelaksować.
Przepis na odżywczy napój z octem jabłkowym:
Wymieszać 250 ml ciepłej wody (nieprzekraczającej 40°C), łyżkę octu jabłkowego i łyżeczkę miodu do rozpuszczenia składników. Pić raz dziennie przed posiłkiem.