Bursztyn jest kopalną żywicą drzew iglastych, która liczy sobie miliony lat. Jego prozdrowotne działanie od wieków cenione jest w medycynie ludowej w formie maści, proszku lub nalewki.
W składzie bursztynu bałtyckiego (jantaru) znajdują się takie substancje jak m.in.: magnez, potas, jód, wapń, żelazo, krzem czy kwas bursztynowy.
Bursztyn ma właściwości antybakteryjne, przeciwbólowe i przeciwgorączkowe, wzmacnia odporność, ułatwia zasypianie i poprawia pracę układu krążenia oraz nerwowego, działa korzystnie na choroby tarczycy oraz reguluje ciśnienie krwi.
Jak stosować nalewkę:
➔ ból głowy – wetrzeć w skronie, okolice uszu, nosa i przeguby rąk;
➔ gorączka – wetrzeć w klatkę piersiową i plecy;
➔ katar – wetrzeć w okolice nosa;
➔ tarczyca – wetrzeć w mostek i szyję;
➔ grypa – dodać 3 krople do herbaty lub szklanki wody, wypić;
➔ nadciśnienie – dodać 3 krople do herbaty lub szklanki wody, wypić (ilość kropel należy zwiększać o jedną dziennie do 10, następnie zmniejszać znowu do 3, zrobić 10-dniową przerwę i znów powtórzyć);
➔ biegunka – dodać 10 kropli do szklanki wody, wypić;
➔ płukanie jamy ustnej (afty, nadżerki, infekcja gardła, ropne zapalenie migdałków, paradontoza, ropne zapalenie dziąseł) – dodać pół łyżeczki do szklanki wody, przepłukać.
Przepis:
50 g bursztynu przepłukać pod ciepłą wodą, umieścić w słoiku lub szklanej butelce, zalać 500 ml spirytusu (95%), odstawić na miesiąc, co kilka dni potrząsać naczyniem. Pod wpływem alkoholu bursztyn zacznie się rozpuszczać, zmieniając kolor spirytusu na złoty.