Syrop z czosnku – domowy sposób na zwiększenie odporności w okresie jesienno-zimowym oraz złagodzenie objawów choroby!
Czosnek jest naturalnym antybiotykiem, zawiera masę witamin i minerałów, dlatego też od wieków stosowany jest w medycynie tradycjonalnej. Największą popularnością cieszy się przyrządzany z niego syrop, dzięki któremu od razu staniesz na nogi.
Oto jego właściwości:
– hamuje rozwój bakterii;
– zmniejsza katar, jak również udrażnia drogi oddechowe;
– eliminuje kaszel;
– rozgrzewa;
– pozbywa się gorączki;
– posiada właściwości przeciwzakrzepowe;
– wspiera układ pokarmowy;
– obniża cholesterol i cukier;
– zwalcza nadciśnienie.
Sprawdź, jak dziecinnie proste jest przyrządzenie syropu z czosnku!
Składniki:
– główka czosnku;
– 2 cytryny;
– pół korzenia imbiru;
– 200 ml miodu lipowego.
Przyrządzenie syropu krok po kroku:
1. Obierz i zmiażdż czosnek, odstaw na ok. 3 minuty. W międzyczasie obierz imbir i zetrzyj go na tarce oraz wyciśnij sok z cytryny.
2. Przełóż do słoika wszystkie składniki i dokładnie je wymieszaj. Alternatywnie możesz je zblendować.
3. Całość odstaw w zaciemnione miejsce na dobę.
Profilaktycznie spożywa się łyżkę dziennie, w czasie choroby dawkę warto zwiększyć do dwóch łyżek. W celu podania mikstury dzieciom najlepiej jest rozrobić ją z płynem w temperaturze pokojowej. Pamiętaj, że syrop powinien stać w zaciemnionym miejscu i może być przechowywany przez maksymalnie 3 tygodnie.