Prozdrowotne właściwości soku z kapusty – co zawiera, wykorzystanie i przepis.
Kapusta jest jednym z najbardziej popularnych warzyw, a przy okazji bardzo tanim. W medycynie ludowej pozyskiwany z niej sok stanowił remedium na wiele dolegliwości. W swoim składzie zawiera L-glutaminę, cały kompleks witamin z grupy B oraz witaminy U, C, P, jak również potas, sód, wapń, fosfor, żelazo, srebro, ołów, nikiel i wiele więcej innych cennych składników odżywczych. Dzięki nim sok z kapusty wykorzystywany jest do:
– leczenia raka (m.in. jelita grubego, płuc, sutka i prostaty), wrzodów żołądka, zapalenia piersi u karmiących matek;
– poprawy koncentracji i pamięci;
– ochrony przed chorobą Alzheimera i demencją;
– usuwania toksyn z organizmu;
– regulacji ciśnienia, np. w przypadku nadciśnienia tętniczego;
– zmniejszenia bólów migrenowych;
– łagodzenia objawów kaca;
– zapobiegania hemoroidom.
Jak przygotować sok z kapusty?
Należy zaopatrzyć się w dobrej jakości główkę kapusty tj. twardą i zwartą. Kapustę obrać i umieścić w naczyniu, dodać szklankę wody i następnie zblendować, można również użyć w tym celu miksera. Uzyskany sok przefiltrować przez sitko i przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce – jednak nie może w niej stać dłużej niż 3 dni.
Jak stosować?
Profilaktycznie zaleca się spożywanie 1 szklanki dziennie, ok. pół godziny przed śniadaniem w okresie jesienno-zimowym porcję można zwiększyć do 2 dziennie np. 1 rano i 1 wieczorem. W przypadku wystąpienia którejkolwiek dolegliwości wymienionej wyżej można spożywać maksymalnie 5 szklanek dziennie, rozłożonych w czasie.