
Obierając cebulę, jej łupiny zazwyczaj wyrzucamy do kosza… Wiedzieliście jednak, że można z nich przygotować pyszną i zdrową herbatę? Zewnętrzna część cebuli jest bogata w antyoksydanty, witaminę C, wapń, żelazo oraz błonnik pokarmowy.
Dzięki tym składnikom herbata z łupin:
– zmniejsza ciśnienie krwi i poziom cholesterolu;
– wspomaga leczenie cukrzycy;
– zapobiega nowotworom;
– zmniejsza objawy alergii;
– jest naturalnym antybiotykiem;
– usprawnia pracę jelit.
Przepis: dokładnie umyć cebulę i ją obrać. Łupiny wrzucić do garnka bądź dzbanka i zalać litrem wrzątku, odstawić na 5-10 minut, by herbata mogła się zaparzyć. Następnie płyn należy przecedzić, by pozbyć się z niego łupin.
Stosowanie: Dla jak najlepszych efektów taką herbatę zaleca się pić codziennie, przed snem.
Herbatę poleca się również stosować jako płukankę do włosów dla wzmocnienia cebulek i tym samym zapobiec ich nadmiernemu wypadaniu. Poza tym można nią przemywać twarz i stosować na popękane pięty.