Zakwas buraczany jest znanym od setek lat domowym lekiem, posiadającym wiele właściwości prozdrowotnych. Zawiera wiele witamin, minerałów, m.in. pełen kompleks witamin z grupy B, żelazo, wapń, magnez czy potas, co więcej w jego składzie występują cenne antyoksydanty, które usuwają nadmiar wolnych rodników i zapobiegają szybszemu starzeniu się organizmu. Spożywanie go regularnie pozwala uzupełnić niedobory ważnych substancji, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania człowieka.
Właściwości zakwasu z buraka:
– stymuluje produkcję czerwonych krwinek;
– obniża ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu;
– wzmacnia odporność;
– poprawia pamięć i koncentrację;
– działa przeciwzapalnie oraz antyseptycznie;
– odbudowuje mikroflorę jelitową;
– poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci.
Jak przygotować zakwas?
Składniki: 2 kg buraków, 4 l wody, 4 łyżki soli, 6 ząbków czosnku, liście laurowe, ziele angielskie.
Buraki należy umyć, obrać i pokroić w grube plastry, następnie w dużym słoju ułożyć warstwami na zmianę z czosnkiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, tak aby ostatnią warstwę stanowiły buraki. Do ciepłej przegotowanej wody dodać soli, odstawić do ostudzenia, po czym zalać nią buraki. Słój przykryć gazą bądź ściereczką, przytrzymując ją gumką, żeby nie spadła, i odstawić w ciepłe miejsce na tydzień. Po upływie tego czasu odcedzić zakwas i powlewać do mniejszych słoików. Przechowywać w lodówce nie dłużej niż miesiąc.
Stosowanie: Profilaktycznie powinno się spożywać pół szklanki zakwasu dziennie, w czasie choroby porcję można zwiększyć do 2 szklanek, np. 1 rano i 1 wieczorem.