
Tłuszcz z gęsi jest jednym z najzdrowszych tłuszczów zwierzęcych, zalecany jest do smażenia o wiele bardziej od oleju rzepakowego czy kokosowego. Smalec wytwarzany z tego tłuszczu zawiera całą masę cennych składników: witaminy A, D, E, witaminy z grupy B, potas, cynk, jak również żelazo. Dzięki nim swoje zastosowanie znalazł nie tylko w kuchni, ale również w lecznictwie i kosmetyce.
W kuchni przede wszystkim dodawany jest do smażonych bądź pieczonych dań z drobiu. W kosmetyce ceniony jest ze względu na wysoką zawartość witamin i minerałów, gdyż smalec z gęsi wygładza skórę, odżywia ją, nawilża oraz sprawia, że wolniej się starzeje.
Jak działa smalec gęsi?
– poprawia stan skóry i spowalnia jej starzenie;
– przynosi ulgę bólom stawów i kręgosłupa;;
– łagodzi kaszel podczas przeziębienia;
– przyśpiesza gojenie się ran;
– obniża poziom cholesterolu we krwi.
Jak przyrządzić maść ze smalcu z gęsi na przeziębienia?
Składniki: 2 łyżki gęsiego smalcu, 1 łyżka miodu, 1/2 szklanki ciepłego mleka.
Sposób przygotowania:
Mleko należy podgrzać w garnku, kiedy będzie ciepłe, rozpuścić w nim smalec i miód. Przygotowaną maść należy wcierać w klatkę piersiową. Działa rozgrzewającą, leczy kaszel, katar i likwiduje gorączkę.