Oxymel – co kryje się za tą tajemniczą nazwą i jaki ma wpływ na zdrowie?
Oxymel jest tradycyjną mieszanką octu jabłkowego, miodu oraz ziół. Znany jest od wielu wieków, lecz szczególną popularnością cieszy się od lat 70. XX w. W smaku jest jednocześnie gorzki, kwaśny, słodki i bardzo pikantny, przez co znany jest również jako ognisty cydr.
Jakie są jego właściwości?
– zwiększa odporność oraz skutecznie zwalcza infekcje;
– łagodzi kaszel, ból gardła i odblokowuje zatkany nos;
– pomaga na wymioty i nudności;
– poprawia trawienie;
– zawiera przeciwutleniacze;
– wspomaga pracę serca.
Jak przyrządzić oxymel w domu?
Składniki (na słoik o pojemności 750 ml):
– 200 ml octu jabłkowego;
– 200 ml miodu;
– 1 cebula;
– 5 ząbków czosnku;
– ok. 5 cm korzenia imbiru;
– pół łyżeczki kurkumy;
– 2 łyżeczki chrzanu.
Cebulę należy drobno pokroić, czosnek rozgnieść, imbir pokroić na drobne plasterki. Następnie wszystkie składniki należy umieścić w słoiku, szczelnie go zakręcić i porządnie wstrząsnąć. Mieszankę odstawić na około 4 tygodnie w ciepłym miejscu, wstrząsając co jakiś czas słoikiem. Po tym czasie zawartość słoika odcedzić i przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3 tygodnie.
Zalecana porcja dla dorosłych to 3 łyżki dziennie, dla dzieci (od 6 r. ż.) – 3 łyżeczki. Najlepiej spożywać przed każdym głównym posiłkiem.