Jak zwiększyć wchłanianie kurkumy?

Jak zwiększyć wchłanianie kurkumy?Kurkuma jest częstym składnikiem domowych lekarstw. Zawdzięcza to kurkuminie, która jest jej głównym składnikiem.

Kurkumina ma silne właściwości przeciwzapalne, podobnie jak leki przeciwbólowe dostępne do zakupu bez recepty.

Z tego powodu zażywanie kurkumy zalecane jest przede wszystkim osobom chorującym na choroby zapalne, w szczególności zapalenie stawów.

Warto jednak zaznaczyć, że maksymalną porcją dzienną jest 1⁄4 łyżeczki proszku, która odpowiada 6 mm świeżego korzenia.

Osoby zmagające się z nadżerkami żołądka, wrzodami żołądka, problemami wrzodowymi jelit, chorobami zapalnymi jelit, kamicą żółciową, jak również kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny unikać kurkumy!

Co należy zrobić, aby kurkuma była lepiej wchłaniana przez nasz organizm:
 
1. Łączyć ją z czarnym pieprzem, który zawiera piperynę, składnik zwiększający wchłanialność kurkumy nawet o 2000%
 
2. Spożywać ją wraz z tłuszczami, bowiem to właśnie w nich rozpuszcza się kurkumina.
 
3. Podgrzewać kurkumę np. w garnku z wodą – zwiększy to jej rozpuszczalność, czyli również wchłanianie.

Zapisz się do naszego newslettera

Masz pytanie? Zadzwoń lub napisz do nas!
Telefon: (+48) 792 497 602
Napisz do nas
Sklep: kontakt@punktzielarski.pl
Hurt: hurt@punktzielarski.pl
Wsparcie posprzedażowe: 792 497 602

© Punkt Zielarski. Wszelkie Prawa Zastrzeżone. All Rights Reserved.

Oprogramowanie sklepu KQS.store