Kurkuma jest częstym składnikiem domowych lekarstw. Zawdzięcza to kurkuminie, która jest jej głównym składnikiem.
Kurkumina ma silne właściwości przeciwzapalne, podobnie jak leki przeciwbólowe dostępne do zakupu bez recepty.
Z tego powodu zażywanie kurkumy zalecane jest przede wszystkim osobom chorującym na choroby zapalne, w szczególności zapalenie stawów.
Warto jednak zaznaczyć, że maksymalną porcją dzienną jest 1⁄4 łyżeczki proszku, która odpowiada 6 mm świeżego korzenia.
Osoby zmagające się z nadżerkami żołądka, wrzodami żołądka, problemami wrzodowymi jelit, chorobami zapalnymi jelit, kamicą żółciową, jak również kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny unikać kurkumy!
Co należy zrobić, aby kurkuma była lepiej wchłaniana przez nasz organizm:
1. Łączyć ją z czarnym pieprzem, który zawiera piperynę, składnik zwiększający wchłanialność kurkumy nawet o 2000%
2. Spożywać ją wraz z tłuszczami, bowiem to właśnie w nich rozpuszcza się kurkumina.
3. Podgrzewać kurkumę np. w garnku z wodą – zwiększy to jej rozpuszczalność, czyli również wchłanianie.