Sok z buraków - przepis i właściwości

Sok z buraków - przepis i właściwościBurak jest popularnym warzywem powszechnie wykorzystywanym do zup, surówek i kiszonek, nie ma co się dziwić, gdyż jest cennym źródłem witamin i minerałów, ponadto działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i zwalcza pasożyty.

Sok z buraka jest świetnym rozwiązaniem dla osób żyjących w ciągłym biegu, wystarczy przelać go do przenośnego kubka i popijać w ciągu dnia.

Właściwości soku z buraka:

– działa antyseptycznie i przeciwzapalnie;
– obniża ciśnienie i cholesterol;
– sprawdza się w leczeniu cukrzycy;
– eliminuje wolne rodniki;
– wspomaga pracę wątroby;
– zapobiega udarom;
– łagodzi objawy menopauzy;
– pomaga w leczeniu anemii;
– poprawia pamięć i koncentrację.
 

Przepis na sok z buraka

Składniki:
– 2 średniej wielkości buraki;
– 2 marchewki;
– 2 jabłka
– ½ cytryny;
– ok. 1,5 cm imbiru.

Marchew, buraka i imbir obrać, następnie wraz z jabłkiem pokroić w kostki, wrzucić do kielicha miksera, dodać wyciśnięty sok z cytryny i zmiksować, po czym odcedzić sok od miąższu. Alternatywnie można użyć blendera bądź sokowirówki.
Składniki można dowolnie wymieniać w zależności od upodobań smakowych.
 
Uwaga! Sok ten nie jest zalecany osobom zmagającym się z reumatyzmem, kamicą nerkową oraz dną moczanową z uwagi na zawartość szczawianów.

Zapisz się do naszego newslettera

Masz pytanie? Zadzwoń lub napisz do nas!
Telefon: (+48) 792 497 602
Napisz do nas
Sklep: kontakt@punktzielarski.pl
Hurt: hurt@punktzielarski.pl
Wsparcie posprzedażowe: 792 497 602

© Punkt Zielarski. Wszelkie Prawa Zastrzeżone. All Rights Reserved.

Oprogramowanie sklepu KQS.store