
Burak jest popularnym warzywem powszechnie wykorzystywanym do zup, surówek i kiszonek, nie ma co się dziwić, gdyż jest cennym źródłem witamin i minerałów, ponadto działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i zwalcza pasożyty.
Sok z buraka jest świetnym rozwiązaniem dla osób żyjących w ciągłym biegu, wystarczy przelać go do przenośnego kubka i popijać w ciągu dnia.
Właściwości soku z buraka:
– działa antyseptycznie i przeciwzapalnie;
– obniża ciśnienie i cholesterol;
– sprawdza się w leczeniu cukrzycy;
– eliminuje wolne rodniki;
– wspomaga pracę wątroby;
– zapobiega udarom;
– łagodzi objawy menopauzy;
– pomaga w leczeniu anemii;
– poprawia pamięć i koncentrację.
Przepis na sok z buraka
Składniki:
– 2 średniej wielkości buraki;
– 2 marchewki;
– 2 jabłka
– ½ cytryny;
– ok. 1,5 cm imbiru.
Marchew, buraka i imbir obrać, następnie wraz z jabłkiem pokroić w kostki, wrzucić do kielicha miksera, dodać wyciśnięty sok z cytryny i zmiksować, po czym odcedzić sok od miąższu. Alternatywnie można użyć blendera bądź sokowirówki.
Składniki można dowolnie wymieniać w zależności od upodobań smakowych.
Uwaga! Sok ten nie jest zalecany osobom zmagającym się z reumatyzmem, kamicą nerkową oraz dną moczanową z uwagi na zawartość szczawianów.