Syrop z pędów sosny jest naturalnym środkiem na przeziębienia, działa wykrztuśnie i pomaga pozbyć się zalegającej wydzieliny, dzięki czemu łagodzi kaszel (zarówno suchy, jak i mokry), chrypkę, ból gardła i katar. Jest również bogaty w witaminę C, minerały oraz flawonoidy, przez co wspiera układ immunologiczny oraz działa antyoksydacyjnie.
Niestety jego zastosowanie nie jest wskazane dla osób zmagających się z cukrzycą, insulinoopornością i zespołem metabolicznym, ponadto ze względu na jego właściwości odkrztuśne nie zaleca się stosowania go przy schorzeniach takich jak astma czy krztusiec.
Przepis na syrop z pędów sosny
Składniki:
1 kg pędów sosny;
500 g cukru
Pędy sosny należy dokładnie umyć wodą i pokroić na ok. centymetrowe kawałki lub zgnieść tłuczkiem.
W dużym słoiku układać warstwami na przemian pędy oraz cukier – ok. 3 cm pędów i 4 łyżeczki cukru na jedną warstwę. Następnie szczelnie zakręcić słoik i odstawić na nasłonecznione miejsce na mniej więcej 2 tygodnie, po upływie wyznaczonego czasu syrop odcedzić.
Gotowe lekarstwo koniecznie trzymać w chłodnym, zaciemnionym miejscu, dzięki czemu syrop będzie nadawał się do spożycia przez długie miesiące.
Dzienna dawka:
dorośli – 4 łyżeczki;
dzieci – 3 łyżeczki;
profilaktycznie – 1 łyżeczka.