
Przepis na mieszankę ziołową, pomocną w łagodzeniu problemów trawiennych.
SKŁADNIKI:
2 części suszonej mięty pieprzowej
1 część suszonego kopru
1 część suszonego imbiru
1 część suszonego anyżu
Proporcje składników są zależne od twoich preferencji, jednak zachowanie większej ilości mięty pieprzowej oraz mniejszych ilości pozostałych składników gwarantuje silne działanie wspomagające procesy trawienne.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Dokładnie wymieszaj wszystkie zioła w misce, tak aby składniki były równomiernie rozprowadzone.
2. Przełóż powstałą mieszankę do hermetycznie zamykanego słoika lub herbatniczki.
3. Przed użyciem przygotuj napar: dodaj 1-2 łyżki mieszanki ziołowej do filiżanki wrzącej wody.
4. Przykryj filiżankę i pozostaw na 10-15 minut, aby napar mógł się odpowiednio zaparzyć.
5. Przecedź napar i pij po posiłku.
Każdy składnik tej mieszanki posiada właściwości wspierające układ trawienny: mięta pieprzowa łagodzi dolegliwości żołądkowe, wzdęcia i niestrawność, koper uspokaja mięśnie jelit, a imbir wraz z anyżem wspierają procesy trawienne i łagodzi różne dolegliwości.
PAMIĘTAJ
Reakcja na zioła może być różna u różnych osób, warto obserwować swoje odczucia i ewentualnie dostosować dawkę do swoich potrzeb. Jeżeli problem z trawieniem jest przewlekły lub nasila się, zalecana jest konsultacja z lekarzem.