Zakwas żołądkowy Bołotowa
Znaczenie soków żołądkowo-jelitowych w organizmie
Obecnie mówi się dużo o jakości soków żołądkowych, mało kto wspomina o ilości jaką organizm powinien ich produkować.
Człowiek w ciągu dnia powinien wytwarzać 10-12 litrów soków żołądkowo-jelitowych. Płynna część tych soków jest filtrowania z krwi i wsiąka z powrotem do krwi w dolnej części jelita. Sok ten, jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niedobór soków skutkuje zanikiem tkanki kostnej i mięśniowej.
Brak właściwej ilości soków żołądkowo-jelitowych może doprowadzić do depresji, chorób nerwowych i psychicznych, zaburzeń trawienia i funkcjonowania układu sercowego naczyniowego, skurczu mięśni gładkich, osteoporozy, chorób autoimmunologicznych, anoreksji.
Odpowiednie wysokie stężenie kwasu solnego w żołądku jest niezbędne do prawidłowego trawienia, które znacząco wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Soki żołądkowo-jelitowe poprawiają „jakość krwi” przez co działają antyseptycznie i zapobiegają przerostowi bakterii i grzybów w organizmie.
Dlaczego "Balsam Bołotowa"?
Doskonałym rozwiązaniem na poprawę funkcji organizmu jest „Balsam Bołotowa”, która znany jest od ponad 200-300 lat. Stosując systematycznie „Balsam Bołotowa” zwany, także "Carską wódką" stymulujemy żołądek do produkcji soków żołądkowych o odpowiednim PH (0,9-3,0 PH).
W związku z tym balsam jest stosowana w wielu dolegliwościach, które związane są z chorobami autoimmunologicznymi m.in. stwardnienie rozsiane (SM), zespół przewlekłego zmęczenia, choroby Hashimoto i Gravesa-Basedowa, cukrzyca insulinozależna, reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń, zesztywniające zapalenie stawów, polimialgia reumatyczna, zespół Sjögrena, bielactwo, zapalenie wielomięśniowe, łuszczyca, atopowe zapalenie skóry (AZS). Może ona być również stosowana zapobiegawczo.
Skład
Skład „Carskiej” – ewaluował przez dziesiątki lat obecnie funkcjonujący czteroskładnikowy przepis, składający się z kwasu solnego, siarkowego, octu winnego i tabletek nitrogliceryny jest mocno niekompletny. Sam Bołotow po wielu latach przyznał i odkrył w starych księgach Carskiej Rosji, że skład może różnić się znacznie w zależności od potrzeb organizmu. Różnice polegały na doborze odpowiednich ziół w zależności od dolegliwości organizmu. „Prawdziwy” skład ma ponad 20 składników, który zawiera między innymi aminokwasy, złoty wąs, ekstrakt z winogron i wiele innych ziół w zależności od dolegliwości. Sam proces produkcyjny wymaga kilku tygodni macerowania.
Dawkowanie
Jeśli stosujemy profilaktycznie najlepiej wziąć 2 razy dziennie: zaraz po przebudzeniu oraz przed obiadem po 1 łyżce stołowej (10 ml). Na duże „dolegliwości” „Balsam Bołotowa” zaczynamy pić podczas każdego posiłku 5 ml (łyżeczka do herbaty) przez 7 dni. Następnie zwiększamy do 10 ml (łyżka stołowa), także podczas każdego posiłku przez 10 dni. Docelowo Carską pijemy 4 razy dziennie, po przebudzeniu na czczo i przed każdym posiłkiem po 10-20 ml. Można również stosować środek doraźnie w przypadku zgagi czy niestrawności (przejedzenia) – 1 łyżka łagodzi sytuację.
Bołotow zaleca, abyśmy słuchali swojego organizmu i wybrali czy odpowiada nam picie Carskiej w trakcie posiłku, czy przed. Istotne jest, abyśmy zrozumieli jak ważne jest odpowiednie zakwaszenie żołądka, przy problemach typu zgaga, refluks. Substancje zawierające inhibitory pompy protonowej nie łączymy ze spożywaniem Carskiej.