Cynk — Dr Ewa Dąbrowska
SUPLEMENT DIETY
Zawartość: 120 kapsułek
Cynk trudno dostarczyć we właściwych ilościach z naturalnego pożywienia. Głównym jego źródłem są produkty zbożowe, orzechy, nasiona – produkty, które w fazie ścisłego postu warzywno-owocowego dr Dąbrowskiej są wykluczone z diety. Zatem każdy, kto jest na tej diecie, powinien suplementować cynk.
Cynk wzmacnia układ odpornościowy i zapobiega infekcjom, dlatego powinien być uzupełniany szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Cynk jest potrzebny do wytwarzania czerwonych krwinek, które odpowiadają za przekazywanie substancji odżywczych w całym ciele. Bez niego mogą pojawić się problemy z krzepnięciem krwi.
Jest to istotny pierwiastek w diecie mężczyzn, bowiem odgrywa kluczową rolę (wraz z selenem) w zakresie płodności, libido i poziomu testosteronu we krwi. Cynk jest też niezbędny przy produkcji estrogenu i progesteronu u kobiet, więc jego odpowiedni poziom będzie zapobiegał objawom napięcia przedmiesiączkowego, bolesnym miesiączkom, przedwczesnej menopauzie i wahaniom nastroju.
Właściwości cynku:
+ poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci, likwiduje objawy trądziku;
+ pomaga w utrzymaniu prawidłowej płodności i funkcji rozrodczych;
+ zapewnia prawidłowy poziom testosteronu we krwi;
+ chroni komórki przed stresem oksydacyjnym;
+ odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi.
Dawkowanie: Zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia oraz sposób stosowania: dorośli: 1 kapsułka dziennie podczas posiłku. Należy popić dużą ilością wody.
Składniki: inulina; cynk (diglicynian cynku); substancja wypełniająca: hydroksypropylometyloceluloza; leucyna.
Skład zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia:
Składniki w 1 kapsułce – %RWS*
Cynk 15 mg – 150%
*RWS — Referencyjnych Wartości Spożycia